Zac Poonen – Diferenţa dintre cunoştinţă şi înţelepciune

by

Cuvântul Săptămânal Decembrie 2011 (1)

Christian Fellowship Church, Bangalore, India

http://www.cfcindia.com

 

Diferenţa dintre cunoştinţă şi înţelepciune

Zac Poonen

 

În Psalmul 34:11, David spune: „Veniţi, fiilor, şi ascultaţi-mă, căci vă voi învăţa frica Domnului.” Nu este deloc o sarcină uşoară să-I înveţi pe oameni frica de Dumnezeu. Este mult mai uşor să-i înveţi cum să analizeze epistolele către Romani şi Efeseni! Dacă e să-i învăţăm pe alţii frica de Dumnezeu, trebuie ca mai întâi noi înşine să ne temem de El. Frica de Domnul este începutul înţelepciunii. Un om care se teme de Dumnezeu poate să-şi înveţe adunarea mult mai bine decât un om care doar cunoaşte Biblia. Aceia care nu se tem de Dumnezeu nu pot să transmită decât cunoştinţă, iar nu înţelepciune. Cunoştinţa îl face pe om să fie mândru – aşa cum citim în 1 Corinteni 8:1. Dar înţelepciunea îl face pe om să fie matur şi îl învaţă cum să aplice cunoaşterea la problemele vieţii de zi cu zi. Numai oamenii cu înţelepciune pot zidi biserica lui Isus Hristos.

Frica de Domnul este ABC-ul vieţii creştine. Dacă nu ţi-ai făcut adunarea să înţeleagă mai întâi de toate frica de Domnul, atunci ai eşuat în sarcina ta fundamentală, oricât de mult i-ai învăţa alte subiecte. Eşti ca un profesor care încearcă să-i înveţe pe elevi geografie şi istorie înainte ca ei să poată măcar citi! Niciun profesor din lume nu face această greşeală.

A învăţa frica de Domnul este ca şi cum ai învăţa să citeşti. Dar majoritatea bătrânilor din biserici nu-şi învaţă adunarea ca, înainte de toate, să se teamă de Domnul. Iată dovada că fiii acestei lumi sunt mai înţelepţi în generaţia lor decât fiii luminii.

Permiteţi-mi să pun o întrebare acelora dintre voi care aţi absolvit un seminar. Aţi învăţat acolo frica de Domnul, sau aţi obţinut doar o diplomă de absolvire? Să vă pun o altă întrebare: De ce aţi mers la acel seminar? Ca să obţineţi o slujbă sau ca să învăţaţi frica de Dumnezeu? De ce aţi ales un anume seminar din mai multe? Oare pentru că era unul de prestigiu? Şi aţi optat pentru el, chiar dacă ştiaţi că nu este evanghelic în doctrină, ci liberal? Vi-L puteţi imagina pe Isus trimiţându-Şi ucenicii la astfel de seminarii ca să-i pregătească pentru slujirea Lui? Câţi dintre voi puteţi spune că aţi ales un seminar ca să învăţaţi frica de Dumnezeu? Probabil niciunul. Nu este acesta un lucru tragic? Ştiu că în India mulţi oameni intră într-o şcoală biblică numai ca prim pas de a ajunge în Statele Unite ca să facă bani. Alţii aplică la şcoli Biblice direct în America pentru a se stabili acolo. Cum ar putea astfel de oameni să-L slujească vreodată pe Domnul? Poţi recunoaşte astăzi că ai intrat într-o şcoală biblică având motive greşite? Dacă eşti dispus să fii sincer, atunci există o mare nădejde pentru tine – căci Dumnezeu îi iubeşte pe oamenii sinceri. Acum, asigură-te că îi vei avertiza pe alţii să nu repete greşeala ta. Învaţă-i înainte de toate frica de Domnul. Copiii noştri nu trebuie să repete greşelile făcute de noi.

În Proverbe 24:3,4, ni se spune că prin înţelepciune se înalţă o casă şi prin ştiinţă se umplu cămările ei cu multe lucruri de preţ. Observaţi aici contrastul dintre înţelepciune şi cunoaştere. Nu subapreciez cunoaşterea Bibliei. Chiar deloc. Am petrecut mai mult de 40 de ani studiind Biblia şi eu cred că o cunosc la fel de bine ca oricine altcineva.

Dar ceea ce caut cel mai mult este înţelepciunea. Dragostea Divină este cel mai extraordinar lucru din lume. Dar dragostea Divină este întotdeauna călăuzită de înţelepciunea Divină. Dragostea fără înţelepciune este periculoasă.

Dragostea se poate asemăna cu benzina din rezervorul unui autobuz şi Înţelepciunea cu şoferul autobuzului. În mod sigur că ai nevoie de dragoste ca să-ţi conduci adunarea înainte. Dar, ca să decizi pe care drum s-o duci, îţi trebuie înţelepciune.

Înţelepciunea este fundamentală. Este posibil să obţii 100% la cunoaşterea Bibliei şi zero la înţelepciune! Ai fi ca un elev care obţine 100% la pregătirea fizică, dar zero la matematică. Ar fi fost mai bine să obţină 100% la matematică şi zero la pregătirea fizică; pentru că, în cele din urmă, matematica este mai importantă decât pregătirea fizică. Şi, în cele din urmă, înţelepciunea este mai importantă decât cunoaşterea. Am văzut că ştiinţa umple cămările. Cunoaşterea este ca mobilierul – scaune, mese şi paturi – pe care-l punem în încăperile noastre. Deci, dacă ai cunoaştere fără înţelepciune, eşti ca un om care-şi aranjează toată mobila lui scumpă pe o bucată goală de teren! Sunt acolo multe mese şi canapele scumpe.

Singurul lucru care lipseşte este casa! Vă puteţi imagina cu uşurinţă că un asemenea om va fi de râsul tuturor celor din jur. Dar această situaţie ilustrează exact ceea ce vedem noi astăzi printre majoritatea liderilor şi predicatorilor din creştinism. Ei au cunoaştere, dar nu au înţelepciune – deoarece ei nu se tem de Dumnezeu.

De-abia dacă auzim în aceste zile pe vreun predicator predicând despre frica de Domnul. Şi tocmai de aceea cei mai mulţi credincioşi nu sunt înţelepţi şi au atât de multe temeri.

Traducerea în limba română: Maria Magdalena

————————————————————

Pentru mai multe informaţii contactaţi-ne la adresa: romanian@cfcindia.com

————————————————————

Pentru a citi sau descărca ediţii anterioare “Cuvântul Săptămânal”

du-te la: http://www.cfcindia.com/romanian/

 

Advertisements

Tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: