Zac Poonen – Supune-te formarii lui Dumnezeu

by

Cuvântul Săptămânal, Ianuarie 2012 (3)

Christian Fellowship Church, Bangalore, India

http://www.cfcindia.com

————————————————————

Supune-te formării lui Dumnezeu

– Zac Poonen

Ori de câte ori Dumnezeu doreşte să facă ceva pentru poporul Lui, El începe întotdeauna cu un om. Înainte să-i poată elibera pe israeliţi, El a trebuit să găsească un om potrivit. Formarea lui Moise a necesitat 80 de ani – şi nu a fost doar o pregătire teoretică. Moise a fost instruit în cele mai bune academii ale Egiptului, dar acea instruire nu l-a calificat pentru lucrarea lui Dumnezeu. În Faptele Apostolilor, capitolul 7, Ştefan spune că Moise era puternic în cuvinte şi în fapte. La vârsta de 40 de ani, el era un om puternic şi un vorbitor elocvent. Era un lider militar deosebit, o persoană foarte bogată, fiind totodată educat în cea mai înaltă cultură pe care o putea oferi ţara cea mai dezvoltată din lume – căci, în acele timpuri, Egiptul era singura superputere a lumii. La sfârşitul a toate acestea, el a fost inapt să-I slujească lui Dumnezeu. Ştefan spune că Moise credea că israeliţii vor recunoaşte că Dumnezeu îl ridicase pe el ca să-i elibereze. Dar ei nu l-au recunoscut ca lider al lor. Toată faima lumească şi competenţele lui nu l-au putut pregăti pentru lucrarea pe care i-o planificase Dumnezeu.

Astăzi, mulţi creştini îşi imaginează că Îl pot sluji pe Dumnezeu doar pentru că deţin cunoştinţe biblice, talent muzical şi mulţi bani. Dar se înşală. Au nevoie să înveţe o lecţie din viaţa lui Moise: 40 de ani din ceea ce poate oferi maximum această lume în materie de instruire nu l-au putut pregăti pentru slujirea lui Dumnezeu.

Ca să-l echipeze, Dumnezeu a trebuit să-l treacă pe Moise prin alţi 40 de ani în pustie, într-un mediu total diferit de cel de la palat. A fost nevoie să-i zdrobească puterea lui omenească. Şi Dumnezeu a realizat aceasta făcându-l să aibă grijă de oi şi îngăduind să locuiască cu socrul său, muncind totodată pentru acesta – timp de 40 de ani încheiaţi. Să locuiască cu socrul, chiar şi numai un an, poate fi foarte umilitor pentru un bărbat! Ştiu că multe femei căsătorite din India locuiesc cu socrii lor toată viaţa. Dar e diferit când un bărbat e nevoit să locuiască că tatăl soţiei lui şi, pe lângă asta, să şi muncească pentru el. Aceasta poate fi o experienţă destul de înjositoare pentru un bărbat. Dar acesta a fost modul în care l-a zdrobit Dumnezeu pe Moise. Dumnezeu l-a zdrobit în acelaşi fel şi pe Iacov. Şi el a trebuit să locuiască cu socrul său timp de 20 de ani. Dumnezeu foloseşte socrii şi soacre ca să-i zdrobească pe copiii Lui.

Ceea ce n-au putut să-l înveţe pe Moise toate universităţile Egiptului, el a învăţat în pustie, supraveghind oile şi muncind pentru socrul său. La sfârşitul celor 40 de ani, Moise este atât de zdrobit încât el, care odată era foarte elocvent şi care credea că putea elibera Israelul, spune acum: Doamne, eu nu sunt un om cu vorbireauşoară. Ah! Doamne, te rog trimite pe cine vei vrea să trimiţi.” Acela a fost momentul când Dumnezeu i-a spus: „În sfârşit, eşti pregătit. Acum te voi trimite la faraon.” (Exodul 4:10-17).

Care este lecţia pe care o învăţăm noi de la Iacov şi de la Moise? Este chiar aceasta: Când crezi că eşti pregătit, de fapt nu eşti. Când crezi că eşti capabil, că eşti tare, că deţii cunoaştere, că poţi vorbi şi cânta şi folosi instrumente muzicale şi că poţi face lucruri minunate pentru Dumnezeu, Dumnezeu spune: „Nu eşti potrivit. Trebuie să aştept până când eşti zdrobit.” Cu Iacov, acest proces a durat 20 de ani, cu Moise 40 de ani, cu Petru 3 ani şi cu Pavel cel puţin 3 ani. Cât de mult va dura cu noi? Aceasta depinde de cât de repede învăţăm să ne supunem sub mâna puternică a lui Dumnezeu.

Câţi ani sunt necesari să parcurgi o şcoală de la clasa a I-a până la clasa a XII-a? 12 ani? Da, dacă treci clasa în fiecare an. Dar cunosc copii cărora le-au fost necesari 16 ani ca să facă o şcoală de 12 clase. Cunosc studenţi la medicină cărora le-au fost necesari 15 ani ca să ducă la bun sfârşit un curs de medicină de anul al 5-lea!! Cât îi ia cuiva să termine o şcoală depinde de cât de repede îşi învaţă lecţiile. La fel este şi în viaţa creştină.

Traducerea în limba română: Maria Magdalena

————————————————————

Pentru mai multe informaţii contactaţi-ne la adresa: romanian@cfcindia.com

————————————————————

Pentru a citi sau descărca ediţii anterioare “Cuvântul Săptămânal”

dute la: http://www.cfcindia.com/romanian/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: