Un avertisment important către toţi bărbaţii – Zac Poonen

by
Cuvântul Săptămânal, Aprilie 2012 (3)

Christian Fellowship Church, Bangalore, India

http://www.cfcindia.com

————————————————————

Un avertisment important către toţi bărbaţii – Zac Poonen

În Judecători, capitolul 13, citim despre familia lui Manoah că nu aveau niciun copil. Îngerul Domnului li s-a arătat într-o zi şi le-a spus că vor avea un fiu care va trebui crescut ca un nazireu. S-a născut Samson. Domnul l-a binecuvântat şi Duhul lui Dumnezeu a început să se mişte asupra lui (Judecători 13:25) – ungerea – acesta fiind secretul puterii tututor acestor lideri. Dar, din nefericire, citim că şi Samson a căzut, foarte devreme în viaţă. Ori de câte ori vedea o femeie frumoasă, pur şi simplu nu-şi putea controla pofta trupească. Uita cu totul de chemarea lui de a-I sluji Domnului şi se ducea după acea femeie – nu conta pentru el dacă era o evreică sau o păgână, atâta timp cât femeia arăta bine! Aceasta a fost slăbiciunea lui de-a lungul întregii vieţi. Fără îndoială că Dumnezeu l-a folosit, dar el avea o slăbiciune groaznică pentru femeile drăguţe – asemenea unei mulţimi de predicatori din zilele noastre. Comportamentul lui Samson se află într-un mare contrast cu cel al lui Iosif. Iosif a trăit înainte ca Legea să fi fost dată şi el a avut mult mai puţină revelaţie cu privire la căile lui Dumnezeu decât Samson. Cu toate acestea, el a rămas credincios lui Dumnezeu în mod repetat – şi de aceea, timp de mii de ani, a fost un exemplu remarcabil pentru toţi bărbaţii tineri. Samson, pe de altă parte, timp de mii de ani, a fost un avertisment la fel de remarcabil către toţi bărbaţii!

Citim în Judecători 14:5,6: „Samson s-a pogorât împreună cu tatăl său şi cu mama sa la Timna. Când au ajuns la viile din Timna, iată că i-a ieşit înainte un leu tânăr mugind. Duhul Domnului a venit peste Samson; şi, fără să aibă ceva în mână, Samson a sfâşiat pe leu cum se sfâşie un ied.” Ca şi cum am rupe o bucată de hârtie, Samson a rupt în bucăţi acel leu. El a fost atât de smerit cu privire la acea întâmplare, încât n-a spus nimănui – nici măcar tatălui şi mamei sale. Samson ştia că puterea Duhului Sfânt era cea care-l făcuse capabil de acea faptă. În Judecători 14: 10, citim că tatăl lui s-a pogorât s-o întâlnească pe femeia pe care o plăcea Samson şi l-a dus pe Samson să se însoare cu ea. Aceasta a fost o neascultare directă de Legea lui Dumnezeu care poruncise clar că israeliţii nu trebuiau să se căsătorească niciodată cu pagânii. Viaţa lui Samson a fost una de tipul sus-jos – uneori sus, dar de cele mai multe ori jos. Citim în Judecători 16:1 că s-a pogărât în Gaza. Acolo a văzut o prostituată şi i-a plăcut, preacurvind cu ea. Când a fost prins, el a scos din ţâţâni porţile cetăţii cu amândoi stâlpii şi a plecat cu ei pe umeri! Mai târziu, a întâlnit o altă femeie de-a filistenilor, care se numea Dalila şi s-a îndrăgostit de ea (Judecători 16:4). Cu siguranţă că de o mulţime de ori Dumnezeu i-a vorbit conştiinţei lui, dar el n-a ascultat. Probabil că jubila văzând că Dumnezeu îl FOLOSEA – la fel cum fac mulţi astăzi. În ziua din urmă, mulţi vor veni la Domnul şi Îi vor aminti de timpul când El i-a folosit în diverse lucrări. Dar Domnul îi va trimite pe toţi în focul iadului, pentru că în vieţile lor private au răit în păcat (Matei 7:22,23). Dacă noi continuăm să respingem din conştiinţa noastră avertismentele blânde ale lui Dumnezeu, şi noi ne putem distruge singuri la fel ca toţi acei lucrători.

Samson şi-a pus în cele din urmă capul în poala Dalilei şi i-a dezvăluit secretul puterii lui. Ea i-a tăiat imediat părul şi acela a fost finalul lucrării lui. Ce tragedie! Un om care era un salvator atât de puternic, a fost înrobit de propriile lui pofte şi patimi. Pavel spune, în 1 Corinteni 9:27: „Ci mă port aspru cu trupul meu, şi-l ţin în stăpânire, ca nu cumva, după ce am propovăduit altora, eu însumi să fiu lepădat.” Living Bible parafrazează acest verset astfel: „îmi determin trupul să facă ceea ce trebuie să facă, iar nu ceea ce doreşte să facă”. Ceea ce înseamnă că trebuie să ne determinăm trupul să mănânce ceea ce trebuie să mănânce, iar nu ceea ce doreşte să mănânce; să se odihnească atât cât trebuie, iar nu cât de mult doreşte. Trebuie să ne controlăm ochii să se uite numai la ceea ce trebuie să se uite, şi nu la ceea ce vor ei să se uite. Trebuie să ne controlăm limba să vorbească numai ce trebuie să vorbească, iar nu ceea ce vrea ea să vorbească.

Dacă noi înşine nu ne controlăm patimile trupeşti, putem predica mesaje minunate şi să fim totuşi alungaţi de Domnul în ziua din urmă. De disciplinarea patimilor noastre trupeşti depind foarte multe. Acesta este mesajul pe care-l receptăm din povestea lui Samson, care avea o lucrare minunată binecuvântând foarte mulţi oameni, dar care, în final, a fost el însuşi descalificat. Foarte mulţi predicatori mari au căzut pradă femeilor frumoase. Nu fiţi impresionaţi de darurile pe care asemenea oameni le exercită sau de mărimea organizaţiilor lor!! Un lider care cade în păcat este un lucru mult mai serios decât un credincios care cade în acelaşi păcat. Cui i se dă mult, i se cere de asemenea mult.

Dacă nu eşti credincios relaţiei tale cu sexul opus, nu dezonora Numele lui Dumnezeu încercând să fii un bătrân sau un lider creştin. Nu-i păcăli pe oameni că eşti un om sfânt al lui Dumnezeu, când tu trăieşti de fapt în păcat. Într-o zi, Dumnezeu te va demasca public, dacă tu continui să trăieşti aşa. Poate crezi că eşti suficient de deştept să-ţi ascunzi păcatul. Dar pentru Dumnezeu nu eşti suficient de deştept. El te va afişa mai mult decât te-ai afişat tu până acum.

Traducerea în limba română: Maria Magdalena

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: