Aşteaptă timpul lui Dumnezeu – Zac Poonen

by

 

Cuvântul Săptămânal, Iulie 2012 (5)

Christian Fellowship Church, Bangalore, India

http://www.cfcindia.com/romanian

————————————————————

Aşteaptă timpul lui Dumnezeu –

Zac Poonen

În 2 Samuel 2:1, e scris că: „David a întrebat pe Domnul…”. Vedem în 1 Samuel 23:2-4 şi 30:8 obiceiul constant al lui David de a căuta voia Domnului cu privire la toate lucrurile. În 2 Samuel 5:17-25, citim despre două bătălii împotriva filistenilor în care David a căutat voia lui Dumnezeu. În a doua bătălie, Domnul i-a spus să schimbe strategia şi să atace pe dinapoi. De fiecare dată Domnul schimba strategia. David era un om de război dar întotdeauna îşi lua strategia de la Domnul şi de aceea câştiga mereu. Când în ţară a fost o foamete, el L-a întrebat pe Domnul de ce era foamete (2 Samuel 21:1).

Au existat, totuşi, unele chestiuni asupra cărora n-a căutat voia lui Dumnezeu. Trei exemple de genul acesta sunt următoarele: (1) când şi-a luat şase soţii (2 Samuel 3); (2) când a chemat-o pe Bat-Şeba la palatul lui (2 Samuel 11) şi (3) când a făcut un recensământ al Israelului (2 Samuel 24). Dar pentru toate aceste căderi a plătit un preţ foarte ridicat. Însă, oricând L-a aşteptat pe Domnul pentru călăuzire, n-a păcătuit niciodată. Aceasta este deopotrivă o lecţie şi un avertisment pentru noi toţi.

El a fost un om după inima lui Dumnezeu, însă şi el a căzut rău. Descrierea căderilor lui ne încurajează deopotrivă pentru că, din ele, aflăm că Dumnezeu îi poate folosi pe oamenii care au căzut. Căderile slujitorilor lui Dumnezeu, descrise în Biblie, ne încurajează mult mai mult decât descrierea reuşitelor lor – pentru că noi toţi de asemenea L-am trădat pe Domnul, de nenumărate ori. Cu toţii greşim, cădem şi facem lucruri prosteşti, mai ales când suntem tineri – fiindcă atunci când suntem tineri, suntem plini de zel, dar avem foarte puţină înţelepciune. În tinereţe facem şi spunem atât de multe lucruri într-un mod foarte nechibzuit! Dar Dumnezeu este milostiv. El alege oameni ca noi care au căzut şi, cu toate acestea, ne face bărbaţi şi femei după inima Lui.

La început, au venit bărbaţii lui Iuda şi l-au uns pe David împărat peste casa lui Iuda. Mai târziu, a fost uns împărat peste tot Israelul (5:3-5). Avea 30 de ani când a devenit împărat peste Iuda. Şi a trebuit să aştepte încă 7 ani şi jumătate înainte să domnească peste tot Israelul. Astfel că a fost nevoit să aştepte mai mult de 20 de ani cu totul, înainte ca Dumnezeu să-Şi împlinească făgăduinţa faţă de el. Perioada lui de aşteptare a fost aproape la fel de lungă ca cea a lui Avraam! Însă David a aşteptat răbdător. Noi suntem chemaţi să urmăm exemplele unor asemenea oameni care, prin credinţă şi răbdare, au moştenit făgăduinţele lui Dumnezeu. David niciodată n-a pus mâna să apuce singur tronul. El a aşteptat ca Dumnezeu să i-l dea la timpul Lui (hotărât de El). Dacă ar fi adoptat aceeaşi atitudine când a fost vorba de Bat-Şeba, de a nu apuca de unul singur, ce istorie diferită ar fi avut el.

Dacă vrei să fii un om după inima lui Dumnezeu, învaţă să nu apuci. Iacov a fost un apucător şi, cât timp a fost un apucător, n-a putut deveni Israel. Copiii vin pe lume cu pumnii strânşi. Dacă-ţi pui degetul în mânuţa unui bebeluş, el îţi va apuca imediat degetul. Pe măsură ce creşte, învaţă să apuce jucării şi multe alte lucruri. Aceasta este natura omului – să apuce lucruri pentru sine. Ne petrecem toată viaţa apucând lucruri pentru noi înşine. Apucăm poziţii, onoare, bani şi multe alte lucruri. Isus era diferit. El n-a apucat niciodată nimic pentru Sine Însuşi. Pumnii Lui nu erau strânşi. Palmele Lui au fost totdeauna deschise tuturor oamenilor; în final, El Şi-a deschis palmele ca să fie crucificate pe Calvar. Acesta este exemplul pe care să-l urmăm cu toţii. Predă-te. Renunţă la drepturile tale. Dă altora şi Dumnezeu îţi va da înapoi din belşug. Dumnezeu Însuşi îţi va da o slujire, o poziţie şi orice altceva ai nevoie – numai dacă poţi aştepta timpul Lui. Este mult mai bine să primim lucrurile de la Dumnezeu, decât să le apucăm singuri. Iacov n-ar fi trebuit să-şi apuce singur dreptul de întâi născut, înşelându-şi tatăl. Ar fi putut aştepta să i-l dea Dumnezeu – cum a aşteptat David. Şi Dumnezeu i l-ar fi dat. Ne exprimăm lipsa de credinţă în Dumnezeu de fiecare dată când apucăm singuri ceva.

Să presupunem că te atrage un/o tânăr/ă cu care vrei să te căsătoreşti. Poţi începe să gândeşti astfel: „Dacă nu pun mâna pe el/ ea repede, altcinevaîl/ o va lua.” Aceasta este necredinţă. Dacă ai încredere în Dumnezeu, nu vei fi nerăbdător şi nu vei apuca singur. Vei spune, în schimb: „Doamne, ceea ce Tu ai rezervat pentru mine, voi primi în mod sigur. Nimeni nu se poate căsători cu persoana pe care ai păstrat-o pentru mine.” Acelaşi principiu se aplică oricărei lucrări pe care Dumnezeu se poate să fi plănuit-o pentru tine. Nimeni altcineva nu poate pune mâna pe ea. Dacă-L aştepţi, Dumnezeu te va conduce în acea lucrare.

Învaţă să te încrezi în Dumnezeu şi să nu te plângi niciodată de oameni. Dacă Dumnezeu te face să aştepţi 20 de ani, atunci aşteaptă. La sfârşitul aşteptării vei deveni un lider mult mai bun. Aşa cum am văzut, Saul şi Solomon n-au învăţat niciodată să aştepte pentru ceva. Ei s-au născut în confort şi au trăit fără încercări şi presiuni. Îmi pare rău pentru oricine a cărui viaţă este atât de confortabilă şi de lină, încât nu are nicio încercare sau presiune. Dumnezeu îi dă o lucrare tocmai aceluia care s-a confruntat cu respingerea oamenilor.

Advertisements

One Response to “Aşteaptă timpul lui Dumnezeu – Zac Poonen”

  1. lucia Says:

    minunat, adevarat, multimiri

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: