Zid întreit în jurul omului evlavios – Zac Poonen

by

Cuvântul Săptămânal, Septembrie 2012 (1)

Christian Fellowship Church, Bangalore, India

http://www.cfcindia.com/romanian

————————————————————

Zid întreit în jurul omului evlavios – Zac Poonen

„Satan a raspuns Domnului: …Nu l-ai ocrotit Tu pe el, casa lui si tot ce este al lui?” (Iov 1:10). Din ce a spus Satan, aflam trei mari adevaruri. Dumnezeu pune un zid ocrotitor întreit împrejurul omului evlavios: în primul rând, în jurul persoanei lui, apoi în jurul familiei lui iar, în al treilea rând, în jurul finantelor si proprietatilor lui. Satan poate vedea în tarâmul spiritual si poate cunoaste aceste lucruri. Noi nu putem vedea acele ziduri, însa ele exista.

Satan este un duh si a recunoscut ca nu putea patrunde prin acea împrejmuire ca sa-l atace pe Iov, pe familia lui sau posesiunile lui. Este o mare mângâiere pentru mine sa stiu ca, daca duc o viata evlavioasa, sunt trei ziduri ocrotitoare împrejurul meu. Si niciunul din acele ziduri nu pot fi deschise fara permisiunea lui Dumnezeu. Vedem aici, în cartea lui Iov, ca Satan a fost nevoit sa-I ceara lui Dumnezeu permisiunea sa patrunda prin acele ziduri.

Multi ani mai târziu, Domnul Isus i-a spus lui Petru ceva similar: „Satan a cerut sa va cearna”(Luca 22:31).

Dumnezeu i-a permis lui Satan sa patrunda prin câte un zid o data, pe rând. Dumnezeu n-a deschis toate zidurile în acelasi timp. La început, Dumnezeu l-a lasat pe Satan sa atace numai trupul lui Iov, dar chiar si atunci, El i-a spus lui Satan ca nu avea voie sa atace viata lui Iov. Nu putea decât sa-l loveasca pe Iov cu bube pe trup.

Când Zidul Numarul Unu a fost deschis, Satan a intrat si a distrus tot ce avea Iov. Într-o singura zi, sanatatea lui Iov s-a prabusit total!

Apoi, Zidul Numarul Doi a fost deschis. Înauntrul acestui zid erau copiii si sotia lui Iov. Asa ca Satan i-a ucis pe toti cei zece copii ai lui Iov. Ar fi putut apoi s-o ucida si pe sotia lui Iov. Dar n-a facut-o, caci ea îi era mai folositoare lui Satan vie decât moarta! O putea folosi ca sa-l cicaleasca pe Iov si sa-l necajeasca – oriunde vezisotie certareata poti întelege de ce a tinut-o Satan în viata! Unii oamenii sunt mai folositori diavolului vii, decât morti.

Sunt câteva lucruri pe care le putem învata si despre Satan chiar din primele pagini ale Scripturii insuflate.

În primul rând, Satan nu poate fi decât într-un loc o data. Dumnezeu este peste tot. Dar, daca Satan este într-un loc, el nu poate fi si în altul pentru ca este o fiinta creata. Însa are multi demoni care bântuie pe pamânt sa-i faca lucrarea.

În al doilea rând, Satan nu poate vedea în viitor. Daca ar fi putut vedea în viitor, ar fi stiut ca Iov urma sa fie în cele din urma mult mai binecuvântat si l-ar fi lasat în pace. Daca ar fi stiut ce va urma din moartea lui Hristos pe crucea de la Calvar, ca el însusi va fi învins prin aceasta, credeti ca i-ar fi îmboldit pe oameni sa-L rastigneasca pe Hristos? În mod sigur nu. Daca Satan ar fi stiut ca Haman va fi atârnat în spânzuratoare, atunci nu l-ar fi ajutat s-o ridice. El stie ce fac oamenii peste tot în lume si îsi poate închipui (la fel cum si noi putem) care va fi rezultatul acelor actiuni, dar nu poate prezice viitorul.

În al treilea rând, Satan nu poate sa va citeasca gândurile. El poate vedea numai ceea ce faceti în afara. Tot ce putea cunoaste despre Iov era exteriorul. Nu putea vedea gândurile lui Iov.

În al patrulea rând, Satan are nevoie de permisiunea lui Dumnezeu ca sa-i atace pe copiii lui Dumnezeu.

Pentru mine, este o mare mângâiere sa stiu ca acest vrajmas cu care ma lupt nu cunoaste nimic despre viitor, nici gândurile mele, si ca se afla sub controlul restrictiv al lui Dumnezeu. Peste toate acestea, acum se afla si în starea de a fi fost învins pe cruce. Aceasta îmi împrastie toata teama de Satan.

Când al doilea zid a fost deschis, Iov si-a pierdut toti cei zece copii. Niciodata sa nu criticati un om evlavios daca-i vedeti copiii suferind sau confruntându-se cu probleme. Rugati-va pentru ei. Copiii lui sunt tinte ale lui Satan, într-un mod în care ai vostri poate nu sunt – fiindca Satan poate stie ca tu te compromiti usor spre deosebire de acel om evlavios. Poate de aceea te lasa în pace pe tine si pe familia ta!

Observati acum cum a reactionat Iov la toate acestea. A auzit ca totul fusese pierdut. Unul dupa altul, slujitorii lui veneau si îi spuneau ca totul se dusese. Iar Iov s-a ridicat, si-a rupt haina, si-a ras capul, a cazut la pamânt si s-a închinat lui Dumnezeu (Iov 1:20). Iata un alt lucru pe care-l vedem chiar pe prima pagina a Scripturii insuflate: Un om evlavios este un închinator. Mai mult decât un cunoscator al Bibliei si mai mult decât un slujitor al Domnului, un om al lui Dumnezeu este în primul rând un închinator. Trebuie sa fii un închinator când ai de toate si trebuie sa fii un închinator când pierzi totul. Isus a spus: „Dumnezeu este Duh si cine se închina Lui trebuie sa se închine în duh si în adevar, caci si Tatal cauta astfel de închinatori” (Ioan 4:24). A ne închina lui Dumnezeu înseamna sa-I dam Lui totul.

Iov a spus: „Gol am iesit din pântecele mamei mele, si gol ma voi întoarce în sânul pamântului. Domnul a dat, si Domnul a luat, – binecuvântat fie Numele Domnului!” „În toate acestea, Iov n-a pacatuit deloc, si n-a vorbit nimic necuviincios împotriva lui Dumnezeu” (Iov 1:21). Probabil Iov se referea aici la pamântul din care a venit gol si în care se va întoarce la fel, gol. El a acceptat de buna voie orice a lasat Domnul sa vina în viata lui.

Când ma gândesc la dedicarea lui Iov fata de Domnul, sunt fascinat. El nu avea exemplul lui Isus si al apostolilor pe care noi îl avem acum. Nu avea, de fapt, niciun exemplu de urmat. Nu avea nici puterea Duhului Sfânt pe care o putem noi avea. Nu avea Biblia pe care o avem noi. Nu avea încurajarea sau sustinerea fratilor credinciosi, si nici macar pe cea a sotiei. Iov Îl avea numai pe Dumnezeu – si Dumnezeu a fost de ajuns. Daca Iov a putut ajunge la o viata atât de glorioasa, noi de ce nu putem?

Traducerea în limba română: Maria Magdalena

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: