Concentrează-te asupra vieţii tale lăuntrice şi ascultării faţă de cuvântul lui Dumnezeu – Zac Poonen

by

Cuvântul Săptămânal, Octombrie 2012 (4)

Christian Fellowship Church, Bangalore, India

http://www.cfcindia.com/romanian

————————————————————

Concentrează-te asupra vieţii tale lăuntrice şi ascultării faţă de cuvântul lui Dumnezeu –

Zac Poonen

În vechiul legământ accentul a fost întodeauna pus pe exterior – „din pricina împietririi inimilor oamenilor” (Matei 19:8). Legea accentua curăţenia la exterior. În contrast, noul legământ accentua mai întâi curăţenia „înlăuntrul paharului” (Matei 23:25,26). Isus a spus în acel verset (v. 26) că odată ce lăuntrul a fost curăţit, partea din afară automat va deveni curată, aşa că nu va mai fi nevoie să o curăţăm deloc la exterior. Putem vedea aceasta clar din Matei 5:21-30. Dacă ne-am curăţit inima de mânie, nu va mai fi pericolul de a comite crimă la exterior. În acelaşi fel, dacă ne-am curăţat inima de gânduri sexuale murdare, nu va exita pericolul de a comite adulter la exterior. Curăţă lăuntrul paharului şi exteriorul va deveni automat curat.

Acolo unde într-o biserică accentul se pune în primul rând pe aspectele exterioare – evitarea mersului la cinema, a fumatului, a băutului, a jocurilor de noroc, a purtării de bijuterii etc., – o astfel de biserică va deveni doar o biserică a vechiului legământ! Modul de a scăpa de relele exterioare nu este de a ne concentra asupra lor în primul rând, ci mai degrabă pe atitudinile lumeşti lăuntrice ale minţii care produc acele rele exterioare.

Nu poate exista curăţare lăuntrică fără judecare de sine. Este imposibil să zidim biserica dacă această curăţare interioară nu este predicată constant. Biblia ne spune să ne încurajăm unul pe altul zilnic în biserică pentru a evita a fi împietriţi prin înşelăciunea păcatului (Evrei 3:13; 10:25). Majoritatea „bisericilor” creştine nu au nici un interes în astfel de predicare, decât ocazional poate. Cu siguranţă nu zilnic! În consecinţă, dau naştere la farisei cu pahare curate doar pe afară. Aici, mireasa lui Hristos trebuie să fie diferită.

Accentul în creştinismul confesional este întodeauna pe „activitate” – predicare pe stradă, vizite din casă în casă, lucrare misionară etc. Toate acestea sunt bune. Dar din nefericire, au înlocuit ascultarea absolută de cuvântul lui Dumnezeu în mintea majorităţii creştinilor.

Isus a spus să-i învăţăm pe toţi creştinii să asculte tot ce El a învăţat (Matei 28:20). Dumnezeu cere ascultare mai mult decât jerfă (1 Samuel 15.22). Este un concept păgân acela că Dumnezeu ne cere să trecem prin diferite forme de suferinţă fizică pentru a dovedi dragostea noastră pentru El. Acesta este foarte răspândit în cultura păgână în India şi din păcate a străbătut şi creştinismul în ţara noastră. Spiritualitatea este de aceea văzută ca renunţare la servicul cuiva şi plecare într-un loc dificil, trecând prin diferite greutăţi, etc. Se poate ca toate acestea să implice mult sacrificiu, dar nu va fi niciodată un înlocuitor pentru ascultarea de cuvântul lui Dumnezeu.

Dragostea noastră pentru Dumnezeu nu se dovedeşte prin sacrificiu, ci prin ascultarea de poruncile Lui – aşa cum a spus Isus Însuşi în Ioan 14:15. Să ascultăm de tot ce ne-a învăţat Isus în Matei 5-7 este o mult mai mare dovadă a dragostei noastre pentru El decât oferind-I chiar 50% din salariul nostru sau renunţând la serviciul nostru pentru a deveni misionari.

Creştinismul confesional este clar ilustrat în activitatea neliniştită a Martei (Luca 10:39-42). Ea era sinceră, jerfitoare, altruistă, zeloasă în lucrarea ei pentru Domnul în bucătărie. Şi totuşi Domnul a mustrat-o. Sufletul ei era amar şi critic faţă de sora ei Maria, care se pare nu făcea nimic jerfitor pentru Domnul. Maria stătea tăcută la picioarele Domnului, aşteptând să audă cuvântul Lui înainte să facă ceva pentru El.

Aceasta ar trebuie să fie şi atitudinea noastră – nu activitate neliniştită, ci auzind ce are Domnul să ne spună şi apoi îndeplinind aceasta – nu făcând ceea ce raţiunea ne sugerează, ci făcând voia lui Dumnezeu.

Traducerea în limba română: Rebeca Thomas

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: