Saptamana patimilor – Miercuri. Guest post Ligia-Gabriela Janik

by

Miercuri….
Domnul Isus, stiind ca nu mai avea mult de trait pe acest pamant, pretuia din plin ultimele zile petrecand in mijlocul prietenilor Sai. In acelas timp invatandu-i pe ucenici cum sa traiasca si cum sa se fereasca de pacat. El ii incuraja cu privire la timpurile de pe urma si ii avertiza cum sa se fereasca de farisei. Ii povatuia cum sa faca fata vremurilor grele care vor veni peste ei.

Tot in acelas timp, preotii nu pierdeau nici ei timpul. Cautau cu disperare sa-I gasesasca un motiv, un singur motiv, pentru care sa fie invinuit si dat la moarte. Ei au ademenit astfel pe unul din ucenicii Domnului care s-a oferit sa vina in ajutorul preotilor. Pentru o suma neansemnata, Iuda l-a tradat pe Domnul Slavei.
In timp ce Domnul Isus se odihnea, in curtea sinedriului, preotii stabileau cu Iuda Iscarioteanul pretul tradarii. Acest pret era hotarat pentru 30 de arginti.
Imi pun intrebarea: cum a putut si prin ce au reusit preotii sa-l ademeneasca pe Iuda? Pretul nu constituia o mare valoare incat sa trebuiasca tradarea si moartea Domnului Isus. Atunci ce motiv a avut Iuda ca sa-L vanda pe Domnul Slavei? A umblat cu Domnul trei ani si jumatate. A cunoscut lucrarile, invataturile si a vazut minunile Lui. Ba mai mult, in cei trei ani si jumatate a stat cu El la masa si chiar a mancat din aceeasi farfurie cu Isus.
Atunci ce nu i-a placut si ce motiv a avut Iuda sa-l vanda pe Domnul Isus?
Comportamentul lui Iuda a fost cauzat de caracterul lui.
In primul rand el,desi a umblat cu Domnul Isus timp trei ani si jumatate, nu a avut inima predata si devotata Domnului Isus.
Chiar daca inima lui nu era in totalitate predata lui Dumnezeu, el a profitat de pe urma renumelui capatat in acesti ani umbland cu Domnul si facand parte dintre ucenicii Sai. De aceea nu a putut sa renunte in umblarea sa cu Isus dar nici sa incerce sa puna in aplicare invataturile Domnului.
Iuda a facut parte din planul lui Dumnezeu de a fi aceea persoana de legatura intre Domnul Isus si preoti.
Nu a simtit niciodata in inima lui, macar o tresarire pentru Domnul desi a vazut atatea minuni si a auzit atatea invataturi.
Era o persoana iubitoare de bani, lacoma si prefacuta.
Ca sa umbli cu Domnul zi de zi si nimeni sa nu-ti cunoasca intentiile adevarate, in afara de Domnul Isus care ii cunostea inima, trebuia sa fii un bun actor. O persoana experta in arta prefacatoriei.
Cati Iuda nu merg astazi alaturi de Domnul? Ei canta, predica, slujesc la altare, si totusi nu poti sti ce este in inima lor? Nu trebuie sa ne miram de unele persoane care aplica arta prefacatoriei pentru atingerea scopurilor personale cand, chiar cel ce a umblat cu Domnul Slavei a folosit aceeasi metoda.
Desi era alaturi de Domnul Isus in umblarea sa, totusi era o persoana a carei inima fusese stapanita si subordonata diavolului. Era persoana care activa pe moment fara sa se gandeasca la consecintele ce vor urma. Desi a umblat cu Domnul, el a ajuns sa infaptuiasca cele mai ingrozitoare pacate: L-a vandut pe Domnul Isus preotilor si apoi s-a sinucis. Iar Cuvantul Domului ne invata ca sinuciderea este un pacat foarte grav. Mintea lui Iuda era intunecata si stapanita de catre satan. El urmarea un singur scop: Sa-L vanda pe Domnul Isus. Dupa tradarea Domnului, satan constientiza in fiecare clipa grozavia pacatului. Satan ii maltrata constiinta lui Iuda minut cu minut incat acesta din urma nemaiputand sa reziste si-a s-a spanzurat. Aceasta este tactica celui rau. In primul rand te impinge la pacat, iar apoi te inconvoaie zilnic cu gravitatea pacatului facut. Domnul Isus a murit pe cruce ca sa te faca liber de pacat. Chiar daca ai, El are puterea sa te reanoiasca prin curatirea sangelui Sau:
Copilaşilor, vă scriu aceste lucruri, ca să nu păcătuiţi. Dar dacă cineva a păcătuit, avem la Tatăl un Mijlocitor pe Isus Hristos, Cel neprihănit.El este jertfa de ispăşire pentru păcatele noastre; şi nu numai pentru ale noastre, ci pentru ale întregii lumi. (1Ioan 2:1-2)

Important este ca daca-ti recunosti si-ti marturisesti pacatele, satan sa nu mai are putere asupra ta.
Domnul Isus care a cunoscut inimile fariseilor si nu s-a increzut in ei, tot astfel El a cunoscut caracterul si inima lui Iuda.
Nu pretul tradarii il durea pe Domnul Isus si nici faptul ca mergea la moarte, ci faptul ca tocmai unul din ucenicii Lui iubiti era sortit sa piara pe vecie. Prin pildele si invataturile zilnice,prin minunile si mustrarile Sale, Domnul spera ca Iuda sa-si deschida ochii si sa se intoarca din toata inima la Dumnezeu. Dar in loc sa recunoasca ca era un pacatos, Iuda se simtea tot mai mult ofensat si frustrat pana cand aceste sentimente au luat amploare atat de mult in inima lui, incat a mers si L-a vandut pe Domnul Isus.
Oare pe cati dintre crestinii actuali nu-I supara adevarata mustrare si invatatura incat acestia ajung sa se razvrateasca in loc sa–si schimbe atitudinea lor fata de Dumnezeu?
Oh, dar este atat de greu sa primesti invatatura. Iar mustrarea doare atat de rau…. Si cat de ofensati se simt cand Domnul le vorbeste si le descopera adevaratul caracter…….Ma gandesc cat de neplacut era pentru Iuda stiind ca cineva descoperise ce se petrece in inima lui…se simtea ingradit, penibil, nu era in largul sau. De aceea dorind sa se simta definitiv “liber”, L-a dat pe Domnul Isus pe mana preotilor crezand astfel ca el va fi fericit….dar nu, si din pacate, cand ochii inimii lui a vazut grozavia pe care o facuse, atunci a fost prea tarziu. Cum a putut el sa-L vanda pe Domnul Slavei? Cum a putut sa lase sa incolteasca invidia si lacomia in inima lui… si pentruca nemaiputand sa supoarte constiita s-a incarcata, s-a spanzurat.
Nu exista pacat pe care Dumnezeu sa nu-l Ierte. Un singur nu poate fi iertat. Hula impotriva Duhului Sfant.
Matei 12:31-32
De aceea vă spun: Orice păcat şi orice hulă vor fi iertate oamenilor; dar hula împotriva Duhului Sfânt nu le va fi iertată. 
Oricine va vorbi împotriva Fiului omului, va fi iertat; dar oricine va vorbi împotriva Duhului Sfânt, nu va fi iertat nici în veacul acesta, nici în cel viitor. ”
In schimb, oricate pacate ai comis, indiferent de gravitatea si hidosenia lor, Domnul Isus murind pe cruce a tintuit cu El toate pacatele mele, ale tale cat si a lumii intregi. El asteapta de la noi, sa ne predam inima cu sinceritate lui Dumnezeu si sa ne marturisim toate faradelegile noastre. Sa-I cerem sa ne curateasca si sa ne spele in sangele Lui Sfant. Atunci cel rau nu v-a mai avea niciodata putere asupra sufletelor noastre. Caci nimeni nu ne v-a putea desparti de dragostea lui Dumnezeu.

Cine ne va despărţi pe noi de dragostea lui Hristos? Necazul, sau strâmtorarea, sau prigonirea, sau foametea, sau lipsa de îmbrăcăminte, sau primejdia sau sabia? După cum este scris: “Din pricina Ta suntem daţi morţii toată ziua; suntem socotiţi ca nişte oi de tăiat.” Totuşi, în toate aceste lucruri noi suntem mai mult decât biruitori, prin Acela care ne-a iubit.” – Rom 8:35-37

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: