Saptamana Patimilor – Vinerea Mare. Guestpost Ligia-Gabriela Janik

by

Vinerea Patimilor sau Vinerea Mare

In dimineata zilei de vineri Domnul Isus a fost prins de catre ostasi si astfel au inceput sa vina asupra Lui tot felul de invinuiri.
Suferintele Domnului Isus cunosc cateva stadii. De exemplu:
In Matei 26:37 citim ca Domnul Isus incepuse sa se intristeze. Acesta este primul stadiu al suferintelor lui Isus. Dupa ce a petrecut toata noaptea in rugaciune, catre dimineata a fost prins de ostasi si dus inaintea marelui Preot Caiafa.
El este legat la ochi, batjocorit de mai multe ori, scuipat, lovit peste fata. Toate acestea fiind al doilea stadiu pe care le-a cunoscut suferintele lui Isus… Si cate aveau sa mai vina pana la inviere…
De la Caiafa, L-au dat in mana dregatorului Pilat din Pont. In ziua de Pasti, Pilat avea obiceiul sa elibereze cate un intemnitat. Pe atunci aveau un intemnitat numit Baraba. Baraba a fusese un ucigas, a jefuit, nu era persoana sa nu se fereasca de Baraba. Pilat a cerut poporului sa hotarasca pe cine va condamna la moarte. Poporul robit de rautate a cerut ca Baraba sa fie eliberat, iar Isus cel sfant, cel neprihanit, cel nepatat, care vindecase multe rani si binecuvantase multe chipuri balaie, a trebuit sa fie condamnat la moarte. Aceasta hotarare era al treilea stadiu a suferintelor lui Isus.
Al patrulea stadiu a fost punerea lui Isus la stalpul infamiei si batut. Biciuirea este un lucru oribil, ingrozitoar. Neputinta Domnului Isus de a-si purta crucea spun unii istorici, s-a datorat desigur, acestei crunte pedepse. Proroocii din vechime au spus: “Dar El era strapuns pentru pacatele noastre, zdrobit pentru faradelegile noastre, pedeapsa care ne da pacea a cazut peste El, si prin ranile Lui suntem tamaduiti.”
A cincea etapa (sau stadiu) a suferinteler Lui, a constat din aceea ca i S-a dat sa imbrace o haina stacojiesi i s-a infipt o cununa de spini pe frunte, I s-a dat o trestie in mana batandu-si joc de El .
Rastignirea este al saselea stadiu. El a fost pus pe un drum numit “Via Dolorosa”, lemnul greu al crucii a fost prins de umarul Lui, iar El incepuse incet sa-Si croiasca drum spre Golgota, locul unde trebuia sa aibe loc rastignirea.
Povara grinzii de lemn si istovirea fizica il doborara. Incerca sa se ridice dar nu reuseste Atunci este pus Simon din Cirena sa-I poarte crucea.

Pe Golgota, grinda de lemn este lasata jos, Iar Domnul Isus este asezat deasupra. Bratele ii sunt intinse de-a lungul lemnului si cu cate un cui gros, batut adanc in lemn, I se strapunge mana. Aceasta este una din cele mai groaznice lupte care au existat vreodata sub cer. Ea reprezinta al saptelea stadiu din suferintele lui Isus.

Dupa ce ambele maini si picioare au fost strapunse, Domnul Isus este ridicat , in cele din urma sunt intinse picioarele si strapunse amandoua.
Domnul Isus ofera o priveliste sfasietoare, siroind de sanga, acoperit de rani si expus privirilor multimii. El traieste ceasuri de durere a intregului Sau trup, bratele ii sunt vlaguite: simte noianul de crampe in muschi, pielea de pe spate rupandu-I-se. Apoi, pe masura ce sangele incepe sa-I comprime durerea, incepe un alt chin. O durere cumplita in adancul pieptului din pricina setei care-L tortura. Este constient de batjocura celor care trec pe langa cruce. Acesta fiind a opta etapa a suferintelor Domnului Isus.
“Lama,Lama Sabactani?”, “Pentru ce m-ai parasit?” constitue al noulea stadiu al suferintelor Lui. Cuvintele acestei intrebari exprima momentul culminant al patimilor Sale pentru o lume pierduta. Strigatul sau “Eli, Eli Lama Sabactani?”, “Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, pentru ce M-ai parasit?” exprima despartirea Lui Dumnezeu in locul omului pacatos.
Aici durerea, suferinta, ating cel mai inalt grad. El este zdrobit pentru faradelegile noastre, si se da pe Sine ca rascumparare pentru multi. El moare parasit, pentru ca noi sa nu mai fim niciodata parasiti. Astfel noi suntem parasiti de pacatele noastre prin suferintele Domnului Isus.
Stadiul al zecelea este acela cand Domnul Isus a strigat iarasi. El isi rosteste ultimile cuvinte cu glas tare: “S-a ispravit”. Acest strigat reprezinta sfarsitul patimilor Sale si desavarsirea lucrarii lui mantuitoare. Datoria pentru pacatul nostru a fost platita din plin, iar planul de mantuire si-a aflat temelia numai dupa ce Domnul Isus rosteste o ultima rugaciune. “Tata, in Mainile Tale imi incredintez Duhul”.
Acestea au fost patimile Domnului Isus care a coborat din cerul plin de slava ca sa se rastigneasca pentru noi.
Toate acestea evenimenta au avut loc in ziua de vineri dinaintea Pastelui . De aceea in mod traditional multi au numit aceasta zi – Vinerea Patimilor si Vinerea Mare a Pastilor.
Este atat de dureros pentru cineva care citeste despre viata, moartea si invierea Sa, si inca se mai gandesc sa-si predea inima Domnului Isus sau nu.
La ora actuala in lume nu exista natiune, rasa, limba care sa nu fi auzt despre Jertfa minunata a Domnului. Prin neascultarea noastra si respingere fata de El, ii reamintim fiecare clipa de durere pe care a suportat-o in aceasta zi de vineri. Desi Domnul Isus a plecat la Ceruri si sta la dreapta Tatalui, el sufera si acum ori de cate ori traim in neascultare fata de El. Prin minciuna noastra, pacatul nostru, ignoranta fata de Cuvantul Sau, ii renastem fiecare durere.
Desi traim in aceasta lume si este cu neputinta ca si copii ai Lui sa nu gresim, totusi Domnul Isus prin Sangele-I varsat pe cruce a spalat pacatul meu si pacatul tau. El te iubeste, ma iubestesi de de buna voie a mers sa moara pe o cruce de lemn. Nu crucea era grea, ci pacatele noastre erau tot mai grele. Nu a cazut sub povara grinzii de lemn, ci a fost impovarat de multimea pacatelor pe care le tragea dupa El sa le tintuiasca pe Dealul Golgotei.
In durerea Lui cea mare El a binecuvantat omenirea si chiar se ruga Tatalui sa fie iertata. De aceea oriunde ai cauta in lumea aceasta nu vei gasi dragoste mai mare ca si a Lui. Sa fiti binecuvantati si sa ne ajute Dumnezeu sa cinstim si sa pretuim cele zece lupte (stadii) pe care le-a dus Domnul Isus la Calvar in ziua de Vinerea Patimilor
Cu toata dragostea in Isus, Ligia-Gabriela Janik
(Material ajutator: Biblia cu explicatii, Dictionar Biblic)

Advertisements

2 Responses to “Saptamana Patimilor – Vinerea Mare. Guestpost Ligia-Gabriela Janik”

  1. Girel Barbu Says:

    Foarte interesant… dacă aveţi profil pe facebook vă rog să mă căutaţi. E un spaţiu unde ne putem exprima liber.

  2. Girel Barbu Says:

    Veniţi pe – http://izvorulvieţii.wordpress.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: