Exemplul splendid al unui om evlavios – Zac Poonen

by

Este interesant de observat ca atunci cand Dumnezeu a decis sa scrie Scriptura, prima carte pe care a scris-o a fost despre un om evlavios. Aceasta ne arata ce cauta Dumnezeu mereu. A cautat un om evlavios in vremea lui Enoh, in vremea lui Noe si in vremea lui Iov. Dumnezeu a planuit de la inceput sa ne dea 66 de carti in Scriptura. Si in prima dintre acestea a scris despre ceea ce se afla cu precadere in inima Lui – o fiinta umana evlavioasa.

Sa observam acum prima propozitie din prima carte inspirata a Scripturii: „Era in tara Uz un om care se numea Iov. Si omul acesta era fara prihana si curat la suflet. El se temea de Dumnezeu si se abatea de la rau” (Iov 1:1). Vezi inima lui Dumnezeu in prima propozitie a Scripturii? E despre un om – un om identificat dupa numele lui – Iov – si dupa locul unde locuia – Uz (pentru a nu fi confundat cu vreun alt Iov din alta parte). Si Dumnezeu ne spune marturia Lui despre acest om – nu despre desteptaciunea lui sau despre bogatia lui sau despre reputatia lui, ci doar despre caracterul lui. Astfel vedem ce valoreaza Dumnezeu cu adevarat – neprihanire, temere de Dumnezeu si sa te abati de la rau.

Dumnezeu nu cauta oameni care au cunostinte biblice. Iov nu cunostea deloc Biblia pentru ca nu exista nici o Biblie pe atunci. Nu avea pe nimeni in jurul lui sa il incurajeze sa aiba o viata evlavioasa. Chiar predicatorii din vremea lui l-au descurajat prin ceea ce i-au spus. Insa, in ciuda acestor lucruri, a dus o viata evlavioasa.

Domnul i-a spus lui Satan ce era deosebit la Iov: „Nu este nimeni ca el pe pamant. Este un om fara prihana si curat la suflet, care se teme de Dumnezeu si se abate de la rau” (Iov 1:8). Temerea de Dumnezeu – sau reverenta pentru Dumnezeu – este des mentionata in aceasta prima carte din Scriptura inspirata. Aici vedem ca Dumnezeu l-a comparat pe Iov cu alti oameni de pe pamant. Dumnezeu face acest lucru si astazi.

Nu este surprinzator ca Satan a facut din Iov o tinta pentru ca Satan uraste oamenii evlaviosi. L-a urat pe Iov in acele zile – si uraste astfel de oameni chiar si azi. De aceea face tot ce ii sta in putere sa ne impiedice sa devenim evlaviosi. Satan l-a necajit pe Iov prin sotia lui si prin predicatori firesti. Dar nici unul dintre aceste lucruri nu a contat in devotiunea lui Iov pentru Dumnezeu. Ce om a fost Iov! Ce provocare este el pentru noi astazi. Si noi putem fi ca el.

Acum sa vedem cum a rectionat Iov la toate necazurile lui. A aflat ca a pierdut tot. Atunci Iov s-a sculat, si-a sfasiat mantaua si si-a tuns capul. Apoi, aruncandu-se la pamant, s-a inchinat (1:20). Acesta este un alt lucru pe care il vedem pe primele pagini ale Scripturii inspirate: un om evlavios este un inchinator. Mai mult de a cunoaste Biblia si mai mult de a-L sluji pe Dumnezeu, un om al lui Dumnezeu este in primul rand un inchinator. Trebuie sa fii un inchinator cand ai totul si trebuie sa fii un inchinator cand ai pierdut totul. Isus a spus: „Dar vine ceasul, si acum a si venit, cand inchinatorii adevarati se vor inchina Tatalui in duh si in adevar; fiindca astfel de inchinatori doreste si Tatal” (Ioan 4:23). A te inchina lui Dumnezeu inseamna a-I da totul.

Iov a spus: „Gol am iesit din pantecele mamei mele si gol ma voi intoarce in sanul pamantului. Domnul a dat si Domnul a luat – binecuvantat fie Numele Domnului! In toate acestea, Iov n-a pacatuit deloc si n-a vorbit nimic necuviincios impotriva lui Dumnezeu” (1:21,22). Iov se referea probabil aici la Pamantul din care a venit gol si in care se va intoarce ca tarana, gol. El a fost gata sa accepte orice permitea Dumnezeu in viata lui.

Cand ma gandesc la dedicarea lui Iov fata de Dumnezeu, sunt uimit. El nu a avut exemplul lui Isus si al apostolilor pe care il avem noi astazi. El nu a avut nici un fel de exemplu pe care sa-l urmeze. El nu a avut Biblia pe care o avem noi. El nu a avut incurajarea sau sprijinul altor credinciosi, nici macar al sotiei lui. Iov L-a avut numai pe Dumnezeu – si Dumnezeu a fost de-ajuns. Daca Iov a ajuns la o astfel de viata glorioasa, noi de ce nu putem?

Sursa: aici.

2 Responses to “Exemplul splendid al unui om evlavios – Zac Poonen”

  1. strainisicalatori Says:

    Dar celelalte carti din scriptura n-au fost inspirate de Dumnezeu, ele sunt asezate inainte de cartea lui Iov?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: